Każdy z nas lubi rano wypić filiżankę aromatycznej, gorącej i smacznej kawy. Mamy swoje ulubione smaki aromaty, jednak czasami wydaje się że ta sama kawa, z tego samego ziarna, ba a nawet z tej samej paczki smakuje inaczej? W skrajnych przypadkach po takiej kawie może rozboleć żołądek.
Nie zastanawiało was to nigdy, dlaczego tak się dzieje?
Wyjaśnienie jak i rozwiązanie tego problemu jest dość proste! Ale po kolei :)
Jak wiemy ziarna kawy posiadają w sobie olejki eteryczne które są po prostu tłuszczem, który gdy nie jest usuwany psuje się i zaczyna robić spory bałagan w kompozycji kawy, którą pijemy. jeżeli nie zajmiemy się ich regularnym usuwaniem za pomocą produktów takich jak tabletki do czyszczenia grupy to nasza grupa będzie wyglądała w środku tak jak na zdjęciu poniżej.
Nie wygląda to zbyt apetycznie prawda? To co widzimy na zdjęciu w normalnych warunkach zadbanej maszyny powinno wyglądać tak :
W maszynach profesjonalnych wystarczy stosować proszek do czyszczenia grup w warunkach kawiarni należy stosować go raz dziennie w warunkach domowych przy ekspresach kolbowych raz na tydzień i możemy spokojnie delektować się nie zmiennie dobrym smakiem naszej ulubionej kawy.
No dobrze ale jak to zrobić ? W ekspresie kolbowym proces czyszczenia nie posiada specjalnego programu do czyszczenia grupy zaparzającej.
Ograniczamy się do kilku czynności
- Odpinamy łyżkę z grupy
- Wymieniamy sitko portafiltra na ślepe sito
- Wsypujemy do ślepego sita pół łyżeczki proszku do czyszczenia grupy
- Zapinamy łyżkę i puszczamy program espresso na 10-15sec i wyłączamy
- Powtarzamy czynność ok 5 razy w zależności od zabrudzenia urządzenia
- Odpinamy łyżkę płuczemy układ bez proszku 3-4 razy
- Umieszczamy portafilter i możemy już pracować dalej.
- Warto przy okazji wyczyścić uszczelkę grupy używając specjalnych szczotek do tego przeznaczonych.
W przypadku ekspresów automatycznych mamy podobny schemat jedyna różnica jest taka że tu raczej stosujemy tabletkę umieszczoną w odpowiednim miejscu w zależności od ekspresu, najczęściej jest to otwór na kawę mieloną. Większość dobrych ekspresów jak na przykład Roma A10 firmy 4Swiss dokładnie instruują o przebiegu procesu oraz o kolejnych krokach czyszczenia. Zalecenia mogę dać takie same jak w przypadku ekspresów kolbowych użytek profesjonalny raz dziennie a w domu raz na tydzień.
Polecane produkty
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |